top of page

Marcel Grégoire and Ferdinand Alen—two more of those uncles, GREAT uncles!

Bijgewerkt op: 7 dagen geleden


NL/ Mijn grootnonkel Ferdinant Alen Molenaar en vermoord in het concentratiecamp  Dora Buchenwald, nonkel van mijn mama. EN/ My great-uncle Ferdinant Alen Molenaar was murdered in the Dora Buchenwald concentration camp, uncle of my mother.
NL/ Mijn grootnonkel Ferdinant Alen Molenaar en vermoord in het concentratiecamp Dora Buchenwald, nonkel van mijn mama. EN/ My great-uncle Ferdinant Alen Molenaar was murdered in the Dora Buchenwald concentration camp, uncle of my mother.


NL/ Mijn grootnonkel Marcel Grégoire mijn papa zijn peter de man van tante Angele Van Oppens EN/ My great-uncle Marcel Grégoire, my father's godfather, the husband of Aunt Angele Van Oppens.


De Nederlandse versie:

Ik kom uit een bijzondere familie, vooral als je bedenkt hoeveel van hen betrokken waren bij het verzet. Mijn vader, Guy Van Oppens, had als peter Marcel Grégoire, die getrouwd was met Angèle Van Oppens (kinderrechter), de zus van mijn grootvader Albert Alphonse / Van Oppens. Allen waren ze actief in het verzet. Wat bijzonder is, is dat Angèle en Marcel dit volgens de mails die ik uitwisselde met mijn papa’s nicht over de oorlog niet van elkaar wisten.


Mijn grootmoeder, Paulina Luyckx, afkomstig uit Brasschaat, was de dochter van een dierenarts en officier in het leger bij het Polygone in Brasschaat. Zij was verloofd met mijn grootvader, Albert (ook bekend als Alphonse) Van Oppens. Van Alsemberg. Hun vaders zaten vermoedelijk samen in het leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Samen met mijn overgrootmoeder, Irma Rademakers, en oma haar zussen—die wij ‘Moeke’ noemen—vluchtten ze via Frankrijk en Duinkerke naar Londen, waar ze de oorlog wisten te overleven. Vake, mijn overgrootvader, Dokter Jozef Luyckx, bleef achter in Antwerpen om als dokter de mensen te helpen. (Hij was intussen tijd van dierenarts, huisarts geworden). Mijn opa verzette zich tegen de nazi's en vocht mee met de Engelsen en de Amerikanen. Hij deed in deze tijd vrijwilligerswerk bij de Belgian Free Forces en diende in het leger als verbindingsofficier bij de British 6th Airborne Division (Holland en de Ardennen) en bij het American 3rd Army (Beieren). Maar mijn grootmoeder leed een tragisch verlies: haar eerste kind, ook Nicole genaamd, werd te vroeg geboren door een bomexplosie in London en overleefde het niet.


Mijn opa vocht mee met de Engelsen en de Amerikanen. Mijn grootouders trouwden in juni 1940 in Londen, maar mijn grootmoeder leed een tragisch verlies: haar eerste kind, ook Nicole genaamd, werd te vroeg geboren door een bomexplosie en overleefde het niet.

Later moest ook Marcel Grégoire vluchten; hij voegde zich bij de familie in Londen. Hij speelde een belangrijke rol in het Belgische verzet als christen-democratische advocaat die zich fel verzette tegen het nazisme en actief was in verschillende clandestiene netwerken. Hij was lid van de Groep G en de Belgische Nationale Beweging, maar vanaf 1943 richtte hij zich vooral op het Onafhankelijkheidsfront. Hij hielp bij de verspreiding van sluikpers, ondersteunde de heropbouw van christelijke vakbonden en zamelde geld in voor werkweigeraars. In mei 1944 vluchtte hij naar Londen om de zaak van het Onafhankelijkheidsfront te bepleiten en keerde in september terug als adjunct-bevelhebber van de Belgische Binnenlandse Strijdkrachten.


Na de oorlog 1945-1946 werd hij minister van Justitie In 1945-1946 in de regering-Van Acker II. En probeerde hij een travaillistische partij op te richten, maar dat mislukte. Hij bleef actief als jurist en publicist en had een grote invloed op de Belgische politiek.


Mijn oom Serge en tante Nicole werden geboren tijdens de oorlog, en mijn vader werd in september 1948 geboren. De eerste jaren van zijn leven bracht hij door in Londen, verzorgd door een Ierse nanny. Zijn vader opa werd destijds directeur bij Sabena in de UK, Ierland en Zuid-Afrika . Zie ook mijn blog over mijn opa Albert Van Oppens en nonkel Serge Van Oppens. Dit even ter zijde.


Mijn moeder, Veva Alen, was via haar vader, mijn opa Paul Alen, familie van Ferdinand Alen, een nonkel die molenaar was in Assent, nabij Diest. Hij erfde de molen van mijn betovergrootvader, Petrus Alen, die eerder de molen in Schaffen had gekocht. Ferdinand zat ook bij het verzet.


De molen werd in 1742 gebouwd op de Doodsberg in Schaffen. In 1886 kocht Petrus Alen de molen en liet hem heropbouwen op de Mierenberg in Assent. In 1924 droeg hij de molen over aan zijn zoon, Ferdinand Alen.

Tijdens de oorlog maalde hij bloem voor mensen die ondergedoken zaten en hielp hij hen onderduiken. De laatste persoon die hij kon helpen was de Canadese piloot Teddy Blenkinsop, over wie een boek geschreven is: Blenkinsop: Van de Belgische ondergrondse tot Bergen-Belsen door Peter Celis.


Blenkinsop was een piloot van de Royal Canadian Air Force wiens vliegtuig in de nacht van 27 op 28 april 1944 neerstortte in Webbekom, nabij Diest. Hij was de enige overlevende van de crash en werd maandenlang verborgen door het Belgische verzet. Helaas werd hij in augustus 1944 tijdens een razzia in Meensel-Kiezegem opgepakt en gedeporteerd naar Duitsland. De nazi’s behandelden hem als verzetsman in plaats van als krijgsgevangen piloot. Uiteindelijk overleed hij in januari 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen.


Helaas werd ook Ferdinand Alen verraden door zijn hulp met Teddy Blenkinsop. Op 9 mei 1944 kwamen ze hem halen terwijl hij aan het werk was in de molen in Assent. Op zijn klompen werd hij meegenomen naar het kleine kasteeltje in Sint Gillis en vervolgens gedeporteerd naar op 20 mei 1944 het concentratiekamp Dora-Buchenwald. Op 13 juli 1944 overleed hij officieel aan een hartstilstand, maar iedereen weet dat dit het gevolg was van de martelingen die in het kamp plaatsvonden. De molen werd geschonken door de familie aan de stad Diest en is nu eigendom van de provincie Vlaams-Brabant.


De kleinzoon van Ferdinant Alen is Baron André Alen die een cruciale rol speelde in de oplossing van de koningskwestie rond de abortuswet in België in 1990. Koning Boudewijn weigerde destijds de wet te ondertekenen vanwege zijn gewetensbezwaren. Alen, een expert in staatsrecht, en kabinetchef en rechter bedacht een juridische oplossing waarbij de koning tijdelijk in de onmogelijkheid werd gesteld om te regeren, waardoor de ministerraad de wet kon bekrachtigen. Mijn mama haar nicht weet er alles over. Bij vragen mail mij en kan ik u doorsturen.


  • De Heer Ferdinant Alen geboren te Halen op 3 februari 1887

  • overleden te Duitsland Buchenwald-Dora Mittelbau 13 juli 1944

  • Meegenomen te Assent op 9 mei 1944 om 21u 30

  • Tot de 20 mei 1944 in Sint Gilles verbleef

  • Met het konvooi van 20 mei richting Buchenwald gebracht ,23 mei aangekomen

  • Getransporteerd naar Dora op 8 juni 1944

  • En aldaar overleden op 13 juli 1944 om 19.15 uur op 57 jarige leeftijd

  • Stamnummer 54788


Moge zijn herinnering een zegen zijn.


Bronnen:

  1. Marcel Grégoire: https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/personen/gregoire-marcel.html

  2. Marcel Grégoire: https://nl.wikipedia.org/wiki/Marcel_Gr%C3%A9goire

  3. Ferdinant Alen: https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/tragedie-van-molenbeek-wersbeek-de.html

  4. De Lindemolen: https://www.molenechos.org/molen.php?nummer=2403

  5. De Lindemolen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lindenmolen

  6. De Lindemolen:https://holahageland.net/2019/09/18/heropende-lindenmolen-in-diest-heeft-rijke-geschiedenis/

  7. Baron Andre Alen: https://www.belgischegrondwet.be/dossier/de-mini-koningskwestie

  8. Baron Andre Alen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mini-koningskwestie

  9. Baron Andre Alen https://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Alen

  10. Baron Andre Alen https://www.standaard.be/binnenland/andre-alen-voorzitter-grondwettelijk-hof/42799591.html

  11. Canadese piloot Teddy Blenkinsop: https://www.nieuwsblad.be/cnt/bldva_20111105_001

  12. Blenkinsop: Van de Belgische ondergrondse tot Bergen-Belsen door Peter Celis: https://www.bol.com/be/nl/p/blenkinsop/1001004009830522/

  13. Het Levensverhaal: Serge Van Oppens" door Bart Bartolomivis, Laatste Nieuws, oktober 2014


----

Englisch translation:

I come from a remarkable family, especially considering how many of them were involved in the resistance. My father, Guy Van Oppens, had as his godfather Marcel Grégoire, who was married to Angèle Van Oppens (a juvenile judge), the sister of my grandfather, Albert Alphonse / Van Oppens. They were all active in the resistance. What is remarkable is that, according to emails I exchanged with my father’s cousin about the war, Angèle and Marcel were unaware of each other's involvement.


My grandmother, Paulina Luyckx, originally from Brasschaat, was the daughter of a veterinarian and an officer in the army at the Polygone in Brasschaat. She was engaged to my grandfather, Albert (also known as Alphonse) Van Oppens. Together with my great-grandmother and her sisters, whom we called 'Moeke,' they fled via France and Dunkirk to London, where they survived the war. Vake (my great-grandfather, Dr. Luyckx) stayed behind in Antwerp to help people as a doctor.


My grandfather resisted the Nazis and fought alongside the British and the Americans. During this time, he did volunteer work with the Belgian Free Forces and served in the military as a liaison officer with the British 6th Airborne Division (Holland and the Ardennes) and the American 3rd Army (Bavaria).

But my grandmother endured a tragic loss: her first child, also named Nicole, was born prematurely due to a bomb explosion and did not survive.


My grandfather fought alongside the British and the Americans. My grandparents were married in June 1940 in London, but my grandmother endured a tragic loss: her first child, also named Nicole, was born prematurely due to a bomb explosion and did not survive.

Later, Marcel Grégoire also had to flee; he joined the family in London. He played a crucial role in the Belgian resistance as a Christian-democratic lawyer who fiercely opposed Nazism and was active in various clandestine networks. He was a member of Group G and the Belgian National Movement, but from 1943 onward, he focused primarily on the Independence Front. He helped distribute underground press materials, supported the reconstruction of Christian labor unions, and raised funds for workers who refused to collaborate. In May 1944, he managed to reach London to advocate for the Independence Front and returned in September as deputy commander of the Belgian Interior Forces. After the war, he became Minister of Justice and attempted to establish a labor party, but this failed. He remained active as a jurist and publicist and had a significant influence on Belgian politics.


My uncle Serge and aunt Nicole were born during the war, and my father was born in September 1948. He spent the early years of his life in London, cared for by an Irish nanny. His father later became the director at Sabena. See also my blog about my grandfather Albert Van Oppens and uncle Serge.


Meanwhile, my mother, Veva Alen, also had an uncle, Ferdinand Alen, who was a miller in Assent, near Diest. He inherited the mill from my great-great-grandfather, Petrus Alen, who had previously purchased the mill in Schaffen.

During the war, he milled flour for people who were in hiding and helped them go underground. The last person he was able to help was the Canadian pilot Teddy Blenkinsop, about whom a book has been written: Blenkinsop: From the Belgian Underground to Bergen-Belsen by Peter Celis.


Blenkinsop was a pilot with the Royal Canadian Air Force whose plane crashed in Webbekom, near Diest, on the night of April 27-28, 1944. He was the sole survivor of the crash and was hidden by the Belgian resistance for months. Unfortunately, he was captured during a raid in Meensel-Kiezegem in August 1944 and deported to Germany. The Nazis treated him as a resistance fighter rather than a prisoner of war. Ultimately, he died in January 1945 in the Bergen-Belsen concentration camp.


Sadly, Ferdinand Alen was also betrayed. One day, while working at the mill, he was taken away. Wearing his wooden clogs, he was transported to the small castle and subsequently deported to the Dora-Buchenwald concentration camp. On June 13, he officially died of cardiac arrest, though everyone knows this was the result of the torture inflicted in the camp.

The mill now stands in Diest and is owned by the province of Flemish Brabant.


Baron André Alen is the grandson of Ferdinand Alen and played a crucial role in resolving the mini-royal crisis surrounding the abortion law in Belgium in 1990. King Baudouin refused to sign the law due to his conscientious objections. Alen, an expert in constitutional law, devised a legal solution whereby the king was temporarily declared unable to reign, allowing the council of ministers to enact the law.

My mother her nice knows everything about it if you have question contact me!



Ferdinand Alen’s records:

  • Born in Halen on February 3, 1887

  • Passed away in Buchenwald-Dora Mittelbau, Germany, on July 13, 1944

  • Taken from Assent on May 9, 1944, at 9:30 PM

  • Held in Sint-Gilles until May 20, 1944

  • Transported to Buchenwald on May 20, arriving on May 23

  • Transferred to Dora on June 8, 1944

  • Died there on July 13, 1944, at 7:15 PM, at the age of 57

  • Prisoner number: 54788


May his memory be a blessing.



NL/ Mijn opa Alphonse / Albert Van Oppens. EN/ My grandad Alphonse / Albert Van Oppens.



NL/ Opa Albert Van Oppens en zijn zus tante Angele Van Oppens de vrouw van Marchel Gregoire. EN/ Grandpa Albert Van Oppens and his sister, Aunt Angele Van Oppens, the wife of Marcel Grégoire.




NL/ Mijn oma Pauline Luyckx geboren in Brasschaat en getrouwd met mijn opa Albert / Alphonse in Londen tijdens de oorlog juni 1940. EN/ My grandmother Pauline Luyckx, born in Brasschaat, married my grandfather Albert/Alphonse in London during the war in June 1940.
NL/ Mijn oma Pauline Luyckx geboren in Brasschaat en getrouwd met mijn opa Albert / Alphonse in Londen tijdens de oorlog juni 1940. EN/ My grandmother Pauline Luyckx, born in Brasschaat, married my grandfather Albert/Alphonse in London during the war in June 1940.

NL/ Gecertificeerde kopie van de huwelijksakte in Londen, 20 Juni 1940, Van Paulina Luyckx en Alphonse / Albert Van Oppens. EN/ Certified copy of the marriage certificate in London, June 20, 1940, of Paulina Luyckx and Alphonse/Albert Van Oppens.
NL/ Gecertificeerde kopie van de huwelijksakte in Londen, 20 Juni 1940, Van Paulina Luyckx en Alphonse / Albert Van Oppens. EN/ Certified copy of the marriage certificate in London, June 20, 1940, of Paulina Luyckx and Alphonse/Albert Van Oppens.

De geboorteakte van mijn oma Paulina Luyckx opgehaald te Brasschaat den 15 mei 1940.
De geboorteakte van mijn oma Paulina Luyckx opgehaald te Brasschaat den 15 mei 1940.

Serge Nicole en mijn oma Paulina Van Oppens - Luyckx, London
Serge Nicole en mijn oma Paulina Van Oppens - Luyckx, London


Baron Andre Alen, de kleinzoon van Ferdinand Alen mijn 2 de grootnonkel. (André Alen © Bert Van den Brouckephoto news).
Baron Andre Alen, de kleinzoon van Ferdinand Alen mijn 2 de grootnonkel. (André Alen © Bert Van den Brouckephoto news).

Ik bij de Lindemolen in Diest. Petrus Alen mijn betovergrootvader was de eerste molenaar. Later werd de Molen van Ferdinand Alen.




De Lindemolen in Diest op het domein Halve Maan van de Provincie Vlaams Brabant  © Photo Provincie Vlaams Brabant

 
 
 

Comments


Recent Posts
Archive
bottom of page